Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sněmovna se chystá hlasovat o nedůvěře vládě

26. 4. 2011

Poslanci se v úterý odpoledne sešli ve Sněmovně, aby hlasovali o návrhu opoziční ČSSD a KSČM vyslovit nedůvěru kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Na mimořádné schůzi, která začíná půl hodiny po začátku řádného jednání, jehož start byl naplánován na 14. hodinu, však podle všeho se svou snahou neuspěje.

 Předseda ČSSDBohuslav Sobotka označil hlasování o nedůvěře vládě za nejvýznamnější sankci, kterou má opozice k dispozici.

„Nikdy v historii jsme tady neměli vládu s tak nízkou autoritou,“ uvedl v úterý Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. ČSSD podle něj považuje za jediné řešení nové volby. Podle Sobotky by byly příležitostí k zasypání příkopu mezi vládní reprezentací a občany.

„Jsme přesvědčeni, že vláda má vládnout ze Strakovy akademie, nikoliv z bytů majitelů jednotlivých politických stran,“ řekl první místopředseda ČSSD Michal Hašek v narážce na porady politiků Věcí veřejných v bytě exministra dopravy Víta Bárty.

Koalice má pohodlnou většinu. Pro svržení kabinetu opozice nemá dostatek hlasů. Nic na tom nemění ani hlasy tří poslanců, kteří byli před časem vyloučeni z VV, respektive z jejich poslaneckého klubu. Vládní koalice i bez nich disponuje pohodlnou většinou 115 hlasů.

Komunisté už dopředu připustili, že hlasování o nedůvěře vládě nebude úspěšné. „Je více než pravděpodobné, že poslanci vládní koalice své vládě projeví důvěru,“ uvedl v úterý šéf KSČMVojtěch Filip. Podle něj se krize v ČR bude kvůli tomu prohlubovat.

Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že v hlasování o nedůvěře vláda obstojí. „Krize je za námi,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že předpokládá, že další problémy kabinet jistě čekají. „Jeden starší pán mi říkal, že podstatou koalice je její krize,“ poznamenal.

K odchodu některých ministrů TOP 09, ke kterému by mohlo dojít během rekonstrukce vlády, kterou premiér chystá na červen, Schwarzenberg nevidí žádný důvod.

"Šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že v hlasování o nedůvěře vláda obstojí. „Krize je za námi,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že předpokládá, že další problémy kabinet jistě čekají. „Jeden starší pán mi říkal, že podstatou koalice je její krize,“ poznamenal."


Jaká krize je za námi? Se probuď Černohorskej, asi zas spí, krize nás občany s touto vládou teprve čeká, je jasné, že se to neprohlasuje, modré straky mají navrch. Jen mezi námi Černohorskej, "jeden starší pán mi řekl," kdo už tak může být starší než ty? Snad Lenin v mauzoleu.